DE GRUNGBLAVERS – PANNEN VAN ‘T DAK

We hebben hier bij ‘Rootstime’ al een heel grote diversiteit aan muziekstijlen en -genres over de vloer gekregen, maar sinds ik 15 jaar geleden met het schrijven van cd-recensies ben begonnen heb ik het hierna volgende nog nooit van commentaar moeten voorzien. Het gaat hier namelijk over ‘De Grungblavers’, een collectief van acht bekende en iets minder bekende Antwerpenaren die sinds zo’n vijf jaar als ambiancegroep voor dans- en meezingplezier zorgen voor hun Antwerpse medemensen.

Vooral de als ‘meest bescheiden bevolking’ gekende inwoners van het zelfverklaarde ‘centrum van de wereld’ zullen de wildste pret beleven aan de in het Antwerpse dialect gezongen vertalingen van allerlei wereldhits die ‘De Grungblavers’ bij optredens brengen en die ze nu ook hebben verzameld op hun tweede officiële plaat “Pannen Van ’t Dak”, de opvolger van debuutalbum “Ziel” dat vorig jaar op de platenmarkt is verschenen.

De leden van ‘De Grungblavers’ zijn Guillaume Van der Stighelen, Ludovic Nyamabo, Paul “Boogie Boy” Ambach, Gène Bervoets, Jan Van Looveren, Erik Goossens, Dirk Cassiers en Marc Fransen. De eerstvernoemde schrijft de songteksten in het Antwerps dialect voor de liedjes die afwisselend door de andere groepsleden ingezongen worden en uit volle borst door het hele collectief en door het publiek worden meegezongen.

Op het album “Pannen Van ’t Dak” brengen ze twaalf bekende hitklassiekers waaronder het van ‘Ike & Tina Turner’ bekende “Proud Mary” dat hier als ‘Fiere Marie’ werd vertaald, Bob Marley’s “Could You Be Loved” dat in het Antwerps “Waar Is Oe Hart?” heet (zie video), “Faith” van George Michael dat gezongen wordt als ‘Ik Wil Dat Gij Da Meent”, “I’m A Believer” van ‘The Monkees’ dat vertaald werd naar “’t Was Ni Te Geloven” en “Papa Was A Rolling Stone” van ‘The Tempations’ dat hier grappig aangepast werd tot “A Vader Die Was Nooit In Z’n Kot”.

Verder werd voor de Antwerpse vertaling van “You’ll Never Walk Alone” van ‘Gerry & The Pacemakers’ niet zo ver van het origineel afgeweken in “Ge Loopt Nooit Meer Alleen” en voormalig ‘Leopold 3’-zanger Erik Goossens maakte van rockklassieker “Black Betty” van ‘Ram Jam’ uit 1977 een plezante muzikale ode aan zijn echtgenote Bieke Ilegems door het in deze cover te hebben over “Ros Bieke”. De ‘Sam & Dave’ hit “Soul Man” werd vakkundig omgevormd tot “’k Zing Mijn Ziel Bloot”.

Wat ‘De Grungblavers’ eigenlijk willen doen leggen ze zelf het allerbest uit op hun facebook-pagina:

liekes uit den tijd is wa wa zingen
Liekes me een iel schoon verhaal
Mor gin kat wist waar da z'over gingen
Daarom zinge w'in ons moeders taal

Daarmee is alles gezegd wat u over dit zingende pretteam dient te weten, behalve dan dat u hen op de Antwerpse ‘moederkesdag’ op 15 augustus live aan het werk kunt horen en zien in het gekende en gezellige ‘OLT Rivierenhof’ van Deurne. Deze ‘Strangers’ van de 21e eeuw zullen er ongetwijfeld de ‘Pannen Van ’t Dak’ gaan spelen.

(valsam)

 

15 augustus 2019 om 15.00u: OLT Rivierenhof, Deurne

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: BOXS

video